Koncert české barokní hudby v rámci festivalu Cesta k pramenům Rokycany

Rokycany, farní kostel Panny Marie Sněžné, 6. 9. 2024, 20.00 hod.
Kolegium pro duchovní hudbu, Consortium musicum & hosté

František Ignác Tůma (1704-1774) Missa S. Wolfgangi
P. Carolus Pelikan (2. pol. 17. stol.) Muttetum de Sancta Anna
Jan Václav Flaška (1708/09-1783) Dixit Dominus Domino meo

e starobylých prostorách rokycanského farního kostela Panny Marie Sněžné provedeme v rámci festivalu Cesta k pramenům dosud prakticky neuváděnou hudbu českých skladatelů, z nichž většina působila na významných českých kůrech v první polovině 18. století. Chceme tak připomenout Rok české hudby z trochu jiné perspektivy a ukázat, že české země rodily špičkové hudebníky dávno před narozením Bedřicha Smetany či Antonína Dvořáka a že daly evropské hudbě i jiné velikány než byl např. Jan Dismas Zelenka.

Vzhledem k tomu, že si v letošním roce připomínáme 250. výročí úmrtí významného skladatele přelomu baroka a klasicismu Františka Ignáce Tůmy, bude hlavní část programu věnována právě jeho dílu. Představuje je jeho Missa Sancti Wolfgangi, věnovaná světci, od jehož narození letos uplyne 1100 let, a který zároveň pomáhal určovat duchovní a civilizační identitu česko-bavorského pohraničí.

Zařazením skladby Dixit Dominus Domino Meo od klatovského rectora Chori a Tůmova současníka Jana Václava Flašky, připomeneme vrcholně barokní hudební tradici zdejšího pohraničního regionu. Program koncertu vyplníme o další duchovní kompozice českých skladatelů první poloviny 18. století. Mezi nimi stojí za pozornost moteto ke sv. Anně jezuitského skladatele P. Karla Pelikána, SJ. Do řádu Tovaryšstva Ježíšona patří také P. Václav Majer, SJ, který byl v roce 1726 pochován do klatovských katakomb. Jeho moteto Eja plausus date patří k tomu nejzajímavějšímu, co bylo v českých zemích v rámci tohoto žánru ve své době zkomponováno. Na programu nemůže chybět jeden z nejvýznamnějších pražských skladatelů první třetiny 18. století Šimon Brixi, otec slavného skladatele Františka Xavera. Českou hudební kulturu pomáhali spoluvytvářet také skladatelé z řádu piaristů. Na programu zazní díla P. Remigia a S. Erasmo, SP a také jedna drobná skladba P. Simona a S. Bartholomaeo, SP, jenž byl učitelem Františka Xavera Brixiho. Posledně jmenovanému skladateli budeme chtít věnovat pozornost v příštím roce, kdy P. Simon oslaví kulaté narozeniny.

Napsat komentář